Ticaret Hukuku

Kayıtlı Elektronik Posta

Av. Özlem Büyükkaya

Kayıtlı Elektronik Posta (KEP), Türk Ticaret Kanunu anlamında değil, ancak Tebligat Kanunu kapsamında zorunlu bir uygulamadır. Tebligat Kanunu’nun 7/a maddesinde “Anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere elektronik yolla tebligat yapılması zorunludur.” hükmü yer almakta olup, bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar ise, 19.01.2013 tarih ve 28533 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Elektronik Tebligat Yönetmeliği ile düzenlenmiştir.

Yönetmelik, adli merciler, kamu kuruluşları (Kanunda detaylı belirtilmiştir), il özel idareleri, belediyeler, barolar ve noterleri Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü vasıtasıyla elektronik tebligat yapabilecek kurumlar olarak saymıştır. Bu kapsamda özetle, Yönetmelikte yer verilen açıklamaya göre e-tebligat gönderecek yukarıda belirtilen kurumlar PTT’ye başvuracak ve bir e-tebligat [Kayıtlı Elektronik Posta (KEP)] adresi alacaktır. Sonrasında ise kendileri ile muhatap olan sermaye şirketlerinden zorunlu olarak e-tebligat adresi beyanı isteyeceklerdir. Yönetmelikte, e-tebligatın zorunlu bir nedenden dolayı yapılamaması halinde tebligatın 7201 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat kapsamında klasik şekilde yapılacağı; ancak bu tebligata sonraki tebligatların e-tebligat şekilde yapılacağına dair şerh yazılacağı belirtilmiştir. E-tebligat uygun bir alt yapı kurulumu ile elektronik ortamda gerçekleştirilecektir.

Yönetmelik 19.01.2013 tarihinde yürürlüğe girdiği için, uygulamanın da bu tarih itibariyle mevcut olması gerekirken; kurumlar nezdinde gerekli alt yapı kurulumları sağlanamadığı için henüz uygulanamamakta ve bu süre zarfında klasik usulde tebligat yöntemi ile tebligat yapılmasına devam edilmektedir.

7201 sayılı Kanunda e-tebligat adresi alınmaması halinde uygulanacak bir cezai yaptırım ön görülmemiştir. Bununla birlikte, ilgili kurum ve kuruluşların tebligatlarında 7201 sayılı kanuna uymaları zorunludur. Bu durumda ilgili kurum ve kuruluşlar süreç içinde şirketlerden mutlak olarak e-tebligat adreslerini isteyeceklerdir. Zira Yönetmelikte, kendisine zorunlu olarak elektronik yolla tebligat yapılması gereken ancak elektronik tebligat adresi edinmeyen muhatapların MERSİS’te (Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan ve yönetilen Merkezi Sicil Kayıt Sistemi’nde) kayıtlı olan tebligat adreslerine, elektronik tebligat adresi edinmeleri için başvuruda bulunmaları konusunda MERSİS’ten sorumlu kurum tarafından bildirim yapılacağı hususu da ayrıca düzenlenmiştir.

Bu konu hakkında detaylı bilgi için lütfen Av. Özlem Büyükkaya ile iletişime geçiniz. Bu doküman sadece bilgilendirme amacıyla siz ziyaretçilerimize sunulmuş olup, web sitemiz yasal uyarı kurallarına tabidir.